Körölbelül tíz éve hurcolom magammal ezt a könyvet. Tíz éve rakom egyik polcról a másik polcra, költöződobozból költöződobozba, és mindezidáig egyszer sem vettem a kezembe, hogy elolvassam. Azt gondoltam róla, ez is biztosan egy olyan könyv, ami a gyors meggazdagodásról szól, mint bármely más önfejlesztő könyv a könyvesboltok „Üzlet és Siker ” címkéjű polcain.

Még édesanyámtól kaptam anno kölcsön, amikor apámmal együtt közös karrierváltáson törték a fejüket. Hozzáteszem nem egyszerű egy karrierváltást lemenedzselni, viszont ők ezt 50 fölött véghez vitték. Bevallom őszintén, akkoriban ferde szemmel néztem arra, hogy mi is ez az egész – aztán láttam, hogy sikereket érnek el az új területen, így elfogadtam.

Ezt követően fogtam bele – egészen más motiváció által – az életmódváltásba és az önismeretbe, aminek folytán eljutottam én magam is egy szakirányváltás irányába. Ez lett a coaching, mint új szerelem.

Mostanában, amikor elkezdtem NLP-vel foglalkozni, találkoztam ismét Tony Robbins-al, aki önmagában egy igen impulzív, karizmatikus és nem utolsósorban hiteles jelenség számomra. Nagyvonalakban azt kell róla tudni, hogy ő egy coach, motivációs tréner, író és előadó, akit a Harvard Business Press beválasztott a világ Top 200 Business Guruja közé. Szemináriumaival mára több mint 4 millió embert ért el a világ 100 országából. Tanácsaival látta el többek között Diana hercegnőt, Anthony Hopkinst, Bill Clintont, Andre Agassit, az NBA és az NHL sztárjait is. Ezek mellett 5 bestseller sikerkönyv szerzője.

Szóval nem tudtam, hogy ezt a könyvet, amit oly rég óta hurcolok, ő írta. Most – amikor emlékeztem a könyv címére, és összekapcsoltam a szerzővel – vettem elő, és két nap alatt végigolvastam.

Egyszerűen zseniális a fickó. A könyv akkora hatással volt rám, hogy bátran ajánlom bárkinek, aki jobbá szeretné tenni az életét. Rövid, kézzelfogható és inspiráló sztorikat használ. Bárki számára bármikor végrehajtható feladatokat ad, és segít abban, hogy megfogalmazd, bekeretezd, irányba állítsd a saját világodat. Segítségével akár még el is tudsz indulni egy inspirálóbb életvitel felé.

Szösszenet a könyvből – amit én is nap mint nap alkalmazok saját magamon:

Egész nap – nap mint nap – kérdések sorát tesszük fel magunknak. Ezek irányítják a figyelmünket, a gondolatainkat és az érzéseinket. A megfelelő kérdéseknek az én esetemben fontos szerepük volt abban is, hogy sikerült új irányt adnom az életemnek. Felhagytam azzal a szokásommal, hogy egyre csak azon rágódjak ’Miért ilyen igazságtalan az élet?’ és a ’Miért nem jönnek össze soha a terveim?’ – és inkább olyan kérdéseket kezdtem feltenni, amelyektől valóban hasznos válaszokat remélhettem.

Problémába ütköztél? Felteheted magadnak az alábbi kérdéseket:

  1. Mi a legjobb ebben a problémában?
  2. Mi nem tökéletes még?
  3. Mire vagyok hajlandó annak érdekében, hogy ezt helyrehozzam?
  4. Miről vagyok hajlandó lemondani annak érdekében, hogy ezt helyrehozzam?
  5. Hogyan lelhetném örömömet mindebben úgy, hogy közben mindent meg is tegyek annak érdekében, hogy helyrehozzam?

Ezeket a kérdéseket rendszerint felteszem saját magamnak amikor egy problémát kell megoldanom, vagy elakadást észlelek a mindennapjaimban. Biztosítalak róla, működik. Így ezekkel az útravaló kérdésekkel ajánlom figyelmedbe Tony Robbins – Egy barát üzenete című könyvét.

Kívánom, hogy váljon hasznodra, és sikerüljön átírnod, ha Te is egy ismétlődő negatív mozifilmet nézel odabenn. Hiszen ki szeretne pocsék filmet nézni újra és újra? Én ugyan nem. Ha pedig beszélgetnél róla, keress bátran!

Tolvaj Sándor

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.