Ember és gép között egyensúlyban…
…és némi sztorizás az utamról, magamról – avagy mit keres egy grafikus a coaching székben?

Az egész valamikor 2002-ben kezdődött, amikor bekerültem a főiskolára és először került a kezembe egy QuarkXpress nevezetű kiadványszerkesztő program. A kreatív világ mindig is vonzott, hiszen már gyerekkoromban is imádtam rajzolni, alkotni… viszont nem gondoltam, hogy annyi év kihagyás után újból a közelébe kerülhetek ilyesminek. Még ma is emlékszem, amikor először ültem le a Photoshop 7.0 elé, és megnyitottam az első festővásznat, hogy valami újat alkothassak. Innen indult ez a szerelem…

Elkezdtem tanulni, szívni magamba az információkat, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, új és új kreatív irányokat megismerni.

PR management szakirányomnak köszönhetően a kommunikációs világ igen közel hozta számomra a kreatív tervezést, mint hivatást. Igyekeztem olyan gyakorlati helyeket kiválasztani, ahol a vizuális kommunikáció közelébe lehetek, és már akkor dolgoztam helyi vállalkozásoknak, akár egy Szuperinfó hirdetésre, akár egy szórólap designra, adott esetben pedig a főiskola diák újságjának a betördelésére volt szükség. Mindez 18 éve történt. No de mire is jó ez a 18 év? Ezalatt a 18 év alatt grafikai tervezőből lettem webfejlesztő, majd coaching szemléletű tanácsadó – segítő.

Hogyan történt?

Nem volt mindig fenékig tejfel az életem. Amikor 12 évvel ezelőtt egyik munkaadóm megkérdezte tőlem az állásinterjún, hogy hogyan képzelem el magam tíz év múlva, nagy ambícióval azt mondtam neki, hogy saját grafikai stúdiót vezetek majd. Most nincsen grafikai stúdióm – nem is vágyom rá. Abban a formában, ahogy akkor megálmodtam, biztosan nem. Pedig volt. Tehát elmondhatjuk, hogy az az álom már teljesült. Viszont ez mégsem ennyire egyszerű. Ugyanis azt a grafikai stúdiót, amiről akkor álmodtam, már legalább háromszor felrobbantottam magam körül.

Hogy kell ezt érteni?

Úgy, hogy a hitem egy bizonyos szintig engedte annak a felépítését. Amikor elértem azt a szintet, egyszerűen szétbarmoltam, megszüntettem, ügyfeleimmel befejeztem az együttműködést. Olyan drasztikus lépéseket tettem mint például az, hogy átirányítottam őket a konkurenciához, minden anyagot átadtam és lehúztam a rolót.

Mi volt emögött?

  1. Úgy éreztem, hogy nem vagyok vállalkozónak való – legalábbis erről jó erősen szólt párszor a belső hangom.
  2. Megijedtem, magamtól. Attól, hogy mit fogok kezdeni azzal, ha megnő a felelősség, megnő a teendő, hogyan fogok a rengeteg feladattal megbirkózni.
  3. Belefáradtam, kiégtem.

Ehhez társult még az imposztor szindrómám is. Valójában a grafikai tervezést soha nem tanultam iskolai keretek között. Mint ahogy a webfejlesztést sem. Nem is értettem, miért mondja mindenki akivel együtt dolgozom, hogy jó vagyok. Azt az elfogadást, azt a sok elégedett visszajelzést ami kívülről jött, egyszerűen nem tudtam befogadni.

Nem is értettem, miért keresnek az emberek, miért jönnek vissza és miért akarják, hogy én segítsek nekik a vállalkozásaik elindításában. Nem vettem komolyan magam. Teljesen elveszve éreztem magam. Keveset kerestem, leszívott a munka, fáradt voltam, borzasztóan rosszul éreztem magam. Nem tudtam mi hiányzik, de valami nagyon hiányzott.

Ugyan munkafronton is voltak problémáim, de a magánéleti dolgaim is nagyon mélyen voltak. Jelentős túlsúllyal küzdöttem akkoriban, és ebben az amúgy is nehéz időszakban kezdődő pánikrohamaim voltak – nagyon féltem a pánikbetegségtől, amiről annyit hallottam.

Ezen a ponton úgy éreztem eljött az ideje annak, hogy átgondoljam, hogyan is szeretném évek múlva látni magam. Életem egyik legjobb döntése az volt, amikor a klasszikus nyugati gyógyászat módszerei helyett a lélek útját választottam, és egy mentális segítőhöz fordultam a problémámmal.

Úgy döntöttem, rálépek az önismeret útjára.

Az akkor kevésbé tudatos döntés egy markáns tanulási folyamatává vált az életemnek.

Mestereim által többféle önismereti technikába nyerhettem betekintést. Csak felsorolásképpen a módszerek, amik személyiségfejlődésem szolgálták: családállítás, Gestalt, KIP, játszmaelemzés, tranzakcióanalízis, belső gyermek, bodywork technikák, pszichodráma, kognitív életviteli tanácsadás, érintésterápia, NLP, hipnózis, relaxáció, meditáció, illetve a testedzést is az önismereti utam szerves részeként tartom számon. 

Ezek a technikák segítették azt, hogy megtaláljam azt a belső erőforrásomat, amiről annyit beszélek, és aminek segítségével belülről kifelé tudok építkezni mind emberileg, mind szakmailag. Rengeteg terhet letettem, és rengeteg új szokást alakítottam ki. A lerakott teher része volt az a 42 kiló súlyfelesleg is, amelyre különösen büszke vagyok. Erről itt olvashatsz… Újjá születtem!

Olyannyira, hogy amikor egyre több ismerősöm jött hozzám tanácsot kérni, ráeszméltem, hogy a mások támogatása lehet az én valódi utam. 2017-ben újra beültem az iskolapadba, és elvégeztem egy business- és life coach képzést. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg a kreativitásunkat, szabadságunkat – hogyan lehetünk a munkánk során szabadok és érezhetjük magunkat a “helyünkön”.

Na én nem éreztem még itt sem a helyemen magam. A designeri múltammal már nem kezdtem semmit, a coach jelenembe pedig még nem tudtam beleállni. El akartam választani a kettőt.

Amikor aztán a coach weblapomról is webdesignnal kerestek meg, teljesen kiakadtam. Meg kellett állnom, hogy utánanézzek, mi is történik. Ekkor egy coach kolléga segítségével tartottunk egy hatalmas önvizsgálatot, és megkerestük azokat a pontokat, amikben igazán jó vagyok. Itt jöttem rá, hogy igazából nekem nem szétválasztani kell a kettőt, hanem összehozni.

Elindult az a folyamat, amelyben a kialakult coach identitásomat összekötöttem a sok éve művelt grafikus és webfejlesztő hivatásommal, és a hozzám hasonló szakembereknek – coachoknak, tanácsadóknak, kisvállalkozóknak, munkavállalóknak – segítek megtalálni a hangjukat, megjelenésüket, és segítek megalkotni, működtetni azt az online térben.

Mik azok, amiket kiderítettünk?

Például azt, hogy életed minden cselekedete valamilyen készségeden alapul. Csak elő kell venni és beazonosítani, hogy az adott feladathoz mire volt szükséged. Ha ez megvan, már el is könyvelheted, hogy az a tied. Ha pedig pozitív visszajelzéseid is vannak, azt érdemes azonnal befogadni.

Mik még? Már gyerekkoromban is imádtam alkotni. A grafikai tervezés imádatát kiegészítve rengeteg gyakorlással, tanulással és mentori támogatással fel tudtam építeni azt a tudást, ami a hobbi szintű művészetből átemelte a munkámat a használható és hatékony vizuális kommunikáció szintjére. Emellett a főiskolán tanultam hozzá kommunikációt, pszichológiát, marketinget, egyéb hasznos és releváns tudást – amely ismereteimet a mai napig bővítem.

18 év… 18 éve művelem ezt a hivatást. Rengeteg vállalkozónak segítettem. Különböző témájú és kvalitású vállalkozásoknak – a kicsiktől a nagyokig. Voltak az úton mentoraim, akik a szakmát adták át, voltak az úton segítőim, akik tükröket tartottak. Voltak az úton kitartó klienseim, és barátaim, akik támogattak abban, hogy át kell adnom azt, amit felhalmoztam az út során.

Mindenem megvolt, már csak formába kellett önteni. Tulajdonképpen ennek a kifejezése ez a weblap, ahol mutatok az utamból szeleteket, prezentálom, miben tudok neked is segítő kezet nyújtani, és célom az, hogy írásaimmal téged is inspiráljalak egy hatékonyabb, derűsebb élet felé.

Speciális területeim: motiváció, életmód, karrier, márkaépítés. Ha időpontot egyeztetnél, vagy kérdeznél tőlem, keress bátran!

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.