Avagy használd a tested jelzéseit!

Ebben az egyre sötétedő időjárásban egyre fáradtabbak, kedvetlenebbek vagyunk és az évek során azt figyeltem meg, hogy kevésbé tudok én is produktív maradni.

Észrevetted már ezt a jelenséget? Ha igen, szerinted ez így rendben van? Mit gondolsz, lehet rajta változtatni? A probléma alapját véleményem szerint az a szörnyű tény képezi, hogy a nagy rohanásban elveszítettük a fókuszt saját magunkról. Elfelejted a tested jelzéseit figyelni, törődni vele. Csak turbózod magad, iszod a kávét, iszod az energiaitalt, és pörögsz pörögsz kifulladásig. Az óra csörög, te szenvedsz, végigtolod a napot, mire hazaérsz hulla vagy. Pedig, ha picit figyelnél, ez lehetne másképp is.

Az a fránya cirkadián ritmus…

Érdemes erről a fura kifejezésről egy picit beszélnünk, hisz talán ez a működésünk és energiaszintünk egyik alappillére.

Tisztában vagy azzal, miért ébredsz fel óracsörgés nélkül minden nap szinte ugyanabban az időben? Ugyanakkor vagy éhes, ugyanakkor vagy energikus, ugyanakkor fáradsz el. Megfigyelted már? Erről mindről a cirkadián ritmusod tehet, amely a tested belső ébresztőórájaként működik.

A cirkadián szó azt jelenti, hogy “körülbelül – circa” “egy nap – dian“. A cirkadián ritmusod nagyjából 24 órás ciklust követ, és főként a fényre és a sötétségre reagál. Tudnod kell, hogy nem csak az alvást és az ébrenlétet vezérli, hanem olyan fontos funkciókat is mint a tüdő kapacitása, a hormontermelés és a testhőmérséklet. Ez egy ősi áramlás, ami akkor is jelen van, amikor nem figyelsz rá. Ezt az áramlatot felhasználhatod arra, hogy aktívabb, produktívabb lehess, és javíts az egész életed minőségén.

A cirkadián ritmus intelligens módon közvetíti feléd azt, hogy mikor van a testednek szüksége arra, hogy felébredjen, elaludjon, és a napi tevékenységek során hogyan tudod a lehető legtöbbet kihozni magadból.

Íme pár tipp arra, hogy hogyan tudod felhasználni a saját ritmusod a produktivitásod érdekében

Kora reggel

Az egyik első dolog, amit a legtöbben teszünk ébredésünk után, az e-mail fiókunk ellenőrzése. Ez a reggeli tevékenység olyan lett már, mint az újságolvasás, és kifejezetten az a tevékenység, amelyre leginkább a nap elején koncentrálunk. És amúgy ajánlom is ennek a rendszeres művelését, mert így hamar kikerülhet a napi teendőink listájából, helyet adva más hasznos teendőnek. Emellett, ha kapunk valamit, akkor már kora reggel fel tudunk készülni az adott feladatra, és ha feldolgoztuk minél hamarabb őket, akkor elég napközben csak az újonnan érkezett fontos-sürgős üzeneteinkkel foglalkozni.

Délelőtt

Tanulmányok kimutatták (nem brit tudósok 🙂 ), hogy a legnagyobb agyi kapacitással az ebéd előtti időszakban tudunk dolgozni, ezért érdemes a nehezebb, gondolkodtatóbb feladatainkat délelőttre tenni. Ilyenkor igazán produktív tudsz lenni.

produktív

Ebéd után

Az ebéd után azt javaslom lazulj kicsit. Egyesek azt mondják, hogy ilyenkor kell végiggörgetni a Facebook, vagy az Instagram folyamunkat. Így is lehet, ha függő vagy – inkább kávé közben csináld mint meló közben 😉 , így nem vonja el a figyelmedet a délutáni munkavégzéstől. Viszont szerintem inkább merengj el egy kicsit a napodon egy kávéval vagy teával a kezedben és relaxálj. Sokkal többet ér, mint a social függőséged kielégítése.

Kora délután

Tarts szünetet – bámulj ki a nyitott ablakon vagy sétálj egyet. Ha belefér, még egy rövidke alvást – power nap – is javasolnék feltöltődés gyanánt. Bizonyos munkahelyeken még babzsák fotelek és elbújós kuckók is vannak ilyen esetekre. Nem véletlen tartanak egyes népek ilyenkor sziesztát és pihennek egy nagyot. Ez nem éghajlat függvénye – Te is megteheted. Sokkalta hatékonyabb és kiemelkedően produktív tudsz lenni a délutáni műszakban ha kicsit rápihensz a pörgésre.

Késő délután

A kora esti órák a legalkalmasabbak a nagyobb erőkifejtést igénylő tevékenységekhez. Ekkor a kéz-szem koordinációnk és a tüdő kapacitásunk is a csúcson teljesít. Tehát, ha javasolhatom, ilyenkor menj edzőterembe, vagy jó idő esetén a szabadba futni egy hatalmasat.

Este

Érdekes megfigyelés, hogy a legkreatívabb gondolataink akkor érkeznek, amikor fáradtak vagyunk. Kimutatták, hogy a fáradtság felszabadítja a nonlineáris gondolkodást, ami új megoldásokat hoz, kreatív új ötleteket ad nekünk. Így más szemmel tudunk ránézni ilyenkor bármilyen problémára.

Tehát még lefekvés előtt érdemes egy régebben fennálló eddig megoldatlan feladatra rákoncentrálni. Esetleg tervezz előre, alkoss valami szabadat! Az agyunk nagy valószínűséggel az egész napos “kocka matek meló” napirenden túl már nem tart igényt a konvencionális gondolkodásra. Inkább színekre, érzésekre, változatosságra vágyik. Ezért ilyenkor csapongunk, és sziporkázunk. Hagyjuk – legyen így!

Konklúzió

A testünk életünk legnagyobb tanítója. Egy olyan tanító, ami soha nem hagy el minket, mindig vezetget, jelez, érezteti mire van szüksége. A leghatékonyabban úgy élheted az életedet, ha meghallod a szavait – figyelsz rá. Ha figyelsz rá, akkor igazán produktív módon fogod tudni az életedet menedzselni. Tudom, nem könnyű – sőt, kifejezetten nehéz kapcsolatba lenni vele, hiszen egészen piciny korunktól fogva be vagyunk fogva a satuba és nem figyelhetünk befelé. Mégis érdemes megállni picit és megkeresni vele a kapcsolódást. Hiszen a tested a tied, érted van és azért, hogy bármit meg tudj tenni ebben az életben.

Figyelj rá, vigyázz rá! Kapcsolódj!

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.