Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.

Arisztotelész

Számomra olyan furcsa, hogy itt van ez a csodás szakma, amit művelek, és több ismerősömmel folytatott beszélgetésem során előjött, hogy nem is tudják, mit takar. Egyesek rögtön agyturkásznak nevezik a coachot és félnek tőle, mások pedig divatszakmának és lenézik. Jó persze, divatszakmákat láttunk már, és tény, hogy kis hazánkban rengetegen kezdik el a coachingot azért, mert a gyors meggazdagodást látják benne minimális befektetéssel – amit persze gyakorlóként tapasztalok, hogy egyszerűen nem igaz.

Ha jó coach akarsz lenni, ebben a szakmában is – mint minden szakmában – tanulnod kell, és gyakorolni gyakorolni gyakorolni.

Az is tény, hogy ma már úton útfélen coachokkal és önjelölt tanácsadókkal találkozunk. Én úgy gondolom, hogy aki jó, az megmarad, aki meg csak hébe hóba csinál valamit, az úgyis eltűnik a süllyesztőben – láttam már ilyet a pályám során nem egyet.

Ami igazán félelmetes számomra az az, hogy amíg a coachinggal párhuzamosan művelt szakmámban – ez a webfejlesztő – ha egy kókler elcseszett valamit, akkor az ügyfél jött, és én jó pénzért meg némi tanácsadással megtámogatva kijavítottam… Ebben a szakmában – a coachingban ez nem így van. Hiszen itt ha a kókler elront valamit, akkor az végzetes is lehet.

Vegyük az egyik alap problémát: a kompetenciahatárok megtalálását és meghúzását. Nem vagyunk terapeuták… de nem ám. Többféle technikával dolgozunk, de minden esetben tiszteletben kell tartanunk a tanultakat, mégpedig – többek között – azt, hogy csak egészséges emberekkel dolgozunk, és legfőképp a jelenre és a jövőre fókuszálunk. Ez csupán két példa kiemelve.

Szóval figyelj oda és tájékozódj, hogy kivel dolgozol amikor coachingba mész. És légy résen, amikor az első – egyesek olvasatában a nulladik – ismerkedős találkozóról kijössz, akkor ne maradjon benned kérdés. Sem az emberrel kapcsolatban, sem pedig a szakmával kapcsolatban.

A fenti bevezető még régebben kijött belőlem, és ott született meg bennem, hogy kellene egy cikket írnom arról, hogy én hogyan gondolom a hiteles coach működést.

Íme pár pontban összefoglalva, hogy számomra hogyan néz ki egy igazán hiteles coach:

A neked való coach a “Life long learning” – azaz az egész életen át való tanulás – híve

A szerintem hiteles coach elismeri, hogy minél többet tud, annál kevesebbet tud. Azaz a tudással együtt megnövekszik a nyitott kérdések száma, ezért soha nem hagyja abba a tanulást. Tudja, hogy a siker és a relevancia érdekében elkötelezettnek és naprakésznek kell lenni mind a szakmában, mint pedig az önismeretben.

never stop learning

Ha coachként olvasod ezt a cikket, neked külön kiemelem, hogy a kulcs az önismeret! Hiszen bármikor és bármilyen életszakaszban be fog ülni eléd a székbe a tükröd, aki által saját magadról is rengeteget fogsz megtanulni. Ha nem ismered fel a tükrödet, abból legtöbbször borzalmas együttműködés jön létre. Ha viszont felismered, akkor előre el tudod dönteni vállalod-e a nehezített pályát felkészülve arra, hogy bizony gombjaid lesznek nyomogatva – ezáltal nem csak kliensed, hanem te magad is nagyon fogtok fejlődni. Ennek a felismeréséhez viszont arra van szükség, hogy ismerd önmagad, így felismerd benne is magad.

Van coach-a

Mindenkinek kell egy coach! Még a coach-nak is. Az a coach aki igazán kiváló akar lenni, alkalmazza azt a technikát, amivel kliensét támogatja. És nagyon fontos – felismeri, hogy ő is ember, akinek szüksége van néha segítségre. Rengeteg impulzus éri a munkája közben is, és az élete során is – mint bárki mást-, és mivel hisz abban amit tanít, használja is ennek az erejét. Az igazán hatékony munkához viszont külső szemlélőre van szükség. Ez segíti előrejutni a saját útján, és minden esetben jelen tud lenni kliensének. Csak a stabil szakember tud téged támogatni. Ehhez viszont neki is kell egy támogatás. Az én olvasatomban olyan nincs, hogy nem.

Tervez és keretez

Minden esetben tudod, mire számíts az üléseken. A coaching folyamat egy keretezett folyamat, aminek van eleje, közepe és vége. Ezt az eleje-közepe-vége hármast már a folyamat elején tisztázza. Egy coaching folyamat tervezéssel indul. Célmeghatározás és annak a meghatározása, hogy az adott cél eléréséhez hány alkalomra van szükség. Mindig ismeri a folyamat struktúráját és éppen azt, hogy hol tartotok. Ha a folyamat közben úgy látja a segítő, hogy eltér a kliens céljától az adott téma, akkor megáll, jelzi, és kérdez. Mi a fontos az ügyfélnek? Az elején tárgyalt cél, vagy ez amit most behozott? Ennek megfelelően irányítja a folyamatot. Fontos, hogy mindig tudja a kliens is és a coach is, hogy merre tartanak. Ezért a coach felelős. Az irányításért is, és a tájékoztatásért is. A coaching nem terápia. A coachingnak minden esetben előre tárgyalt célja van, amiért a jövőbe nézve dolgoznak a jelenben meglévő erőforrásokkal.

planning

A teljes képet vizsgálja

Egy munkavállaló nyolc órában munkavállaló, viszont 24 órában EMBER. A coachnak fontos látnia a teljes képet. Tehát például egy munkahelyi problémát okozhat magánéleti esemény is, így fontos kitekinteni, és alaposan átlátni a helyzetet munkahelyen kívül is. Hibás gondolkodás az – és valójában nem segítség – ha például a teljesítményfokozás érdekében csupán az irodán belüli eseményekre koncentrál a folyamat, amikor igen nagy az esélye annak, hogy ha rendet rakunk munkahelyen kívül, akkor megjön a keresett erőforrás a munkahelyen belül is. Megismétlem: fontos látni a teljes képet!

A jelenben van

Rád figyel, kérdez, visszatükröz, elemez, veled van! Ha ülés közben előveszi a telefonját, és arra bámul, vagy bármi olyat tesz, amit nem tud szakmailag és a te szempontodból megindokolni, akkor állj fel a székből és egyszerűen hagyd ott! Az a coach, aki nem tud egy órát csak rád figyelni, azzal egyszerűen nem szabad együtt dolgozni. Azért fizeted, hogy neked segítsen, nem pedig azért, hogy mással foglalkozzon ülés közben. Fontos a feltétel nélküli jelenlét!

Kérdez

A coach nem ad tanácsot. A coach azzal a belső erőforrással dolgozik, ami benned van. Elsőre idegesítően kíváncsinak tűnhet, úgy mint egy macska 🙂 Viszont azt a rengeteg kérdést azért teszi fel, hogy megismerjen téged, megismerje a hátteredet, megismerje azt a problémát és annak minden körülményét, amivel te megkerested őt. Egy idő után ezek a kérdések át fognak olyan kérdésekké fordulni, amiken egyre többet kell gondolkodnod. Ezek már nem a tényfeltáró kérdések. Ezek azok a kérdések, amik a belsődet mozgatják és segíteni fognak neked. Ez az egyik légyege a coachingnak: minél kényelmetlenebb a válaszadás, annál közelebb járunk ahhoz a problémához, amit megoldássá fogunk konvertálni. Ha elkezd tanácsokat adni, főleg olyan tanácsot, ami számodra kényelmetlen – másképp kényelmetlen, mint a kérdés – akkor elgondolkodhatsz, jó helyen jársz-e.

Titkot tart

A titoktartás kiemelkedő fontos eleme a coaching folyamatnak. Az első dolgok egyike, amiről a szakember biztosítani fog téged. Ő lesz az az ember, akinek a legmélyebb titkaidat elárulhatod úgy, hogy az teljes mértékben köztetek fog maradni. Egy jó coach nem árul el téged, a végletekig megbízhatsz benne – néhány szélsőséges esetet kivéve.

neked való coach - secret

Hogyan találhatod meg a számodra megfelelő coachot?

A fenti pontok legvégén említettem, hogy fontos, hogy megbízz benne. Ezért kérlek, ne hamarkodd el a döntést. Jól nézz utána, kivel fogsz dolgozni. Ehhez adok támpontokat alább:

Ellenőrizd az online profiljait

Nézd végig, hol van jelen, mikről és hogyan kommunikál, milyen fotókat, cikkeket publikál, ellenőrizheted a privát jelenlétét is. Persze csak távolról, nem zaklató módon. A coach és az ügyfele között egy különleges kapocs jön létre. Egy bensőséges légkör, amihez elengedhetetlen a közös rezgés. Ezt már érezheted úgy is, hogy végignézed hogyan van jelen a világhálón. Amit javaslok megnézned:

 • munkatapasztalat, diploma, oklevél
 • érdeklődés, szakterületek
 • ügyfél ajánlások
 • coaching szemlélet és munkastílus
 • árképzés és csomagok
 • személyesen, vagy online tart üléseket

Tart bevezető konzultációt?

A bevezető konzultáció egy ismerkedős beszélgetés, legtöbbször nem coaching keretekkel. Itt elmondja a coach, hogyan működik, hogyan tudtok majd együtt dolgozni, mesél magáról, és kérdez rólad. A legtöbb coach ezt a konzultációt ingyen tartja meg, és ezen beszélgetés során neki is ugyanúgy joga van arról dönteni, akar-e veled dolgozni, mint ahogy neked jogod van arra, hogy eldöntsd, őt választod-e vagy sem. Ezt én úgy hívom, ez az alkalom dönti el, kialakul-e a kémia coach és leendő kliense között. Ilyen kérdéseket tehetsz fel neki ezen a beszélgetésen:

 • Mire számíthatok az üléseken?
 • Milyen emberekkel szeret a legszívesebben dolgozni?
 • Hogyan fogjuk meghatározni a céljaimat?
 • Hogyan fogjuk mérni az üléseink sikerét?

Beszélj kettő vagy három szakemberrel!

Minden szakember más és más. Más jellem, más habitus, más módszer. Ahhoz, hogy megtaláld azt az embert, akiről úgy érzed tud neked segíteni, beszélgess többükkel. Viszont ha lehet, maximum hárommal, hogy ne vessz el a részletekben, és hamar tudj dönteni. Ha coachot keresel, akkor a hatékonyságra törekszel – ezért kérlek, kerüld el a bőség zavarát!

Nézz az árcédula mögé!

Természetes, hogy tudni szeretnéd, mennyibe fog kerülni a coaching, viszont fontos figyelembe venned magát az értéket, nem csak az árat. A coaching befektetés önmagadba, a folyamatos fejlődésedbe és az előre lépésedbe. Nem egyszerűen a coachod idejét vásárolod meg, hanem ez egy befektetés az új életedbe. A személyes átalakulásod veszed meg!

Képzeld el ezt az egyszerű forgatókönyvet:

Boldogtalan vagy a munkádban, fáradtnak, kiégettnek érzed magad, és azt kívánod, bárcsak tudnád mit akarsz igazán csinálni. Elégedetlen vagy és kiábrándult, esetleg stresszes, és talán az önbizalmad is a béka feneke alatt van már.

Dolgozol egy coachcsal, aki támogat téged, és három hónapon belül világossá válik számodra, mit szeretnél igazán csinálni. Megtaláltad azt az utat, ami egy boldogabb, kiteljesedettebb, energiadúsabb élet felé vezet. Magabiztos vagy, és az álommunkád is utolért téged.

Ez vajon mennyit ér neked?
… és mennyibe kerül az a pocsolyába való tocsogás, amiben éppen most vagy?

Ne feledd! Ez egy transzformáció ami túlmutat azon, hogy x forint per óra… Mennyit ér neked a saját életed?

Hallgass a szívedre!

Én a holisztikus szemlélet híve vagyok. Ezért mindig azt mondom, hogy gyere ki kicsit a fejedből, és kérdezd meg a tested, ő mit mond? Figyelj befelé, figyeld a szívverésed, a gyomrod, a zsigereid! Milyen testi érzeteid vannak, amikor az adott szakemberre gondolsz? A tested nagyon bölcs, érdemes meghallgatni a válaszát. Erősen jelezni fog, ő melyik coachcsal szeretne együtt dolgozni.

Engem vagy kiválasztanak ajánlás útján, vagy ha a weblapomról találnak meg, mindig tudom, hogy még van versenyben rajtam kívül más is. Szoktam javasolni, hogy ha szüksége van a döntéshez kit válasszon, akkor is keressen bátran. Sokkal szívesebben segítek neki kiválasztani a hozzá való szakembert, – még akkor is, ha nem én vagyok az – minthogy belemenjek egy kérdéses együttműködésbe, ami neki nem segítség. A kliens a fontos, és az ő élete. Mert az egy ÉLET! És ilyenkor életről döntünk. Ő is és én is.

Figyeld meg, mikor kezded magad lebeszélni róla!

Sok beszélgetést folytattam olyan emberekkel, akik azt mondták, hogy nagyon szívesen elkezdenek dolgozni velem… és aztán eltűntek a radarról. Follow upolok, bekérdezek, és gyakran semmi – nem hallok róluk többet. Nyilvánvalóan nem ismerem mindenkinek a körülményeit vagy gondolatait, és temérdek oka lehet annak, hogy valaki meggondolja magát a továbbhaladással kapcsolatban.

Azonban van némi információm és tapasztalatom az emberi természetről. Arról, milyen jók vagyunk abban, hogy gyorsan lebeszéljük magunkat bármiről, ami túlvihet a komfort zónánk határán minket. Ezzel akaratlanul is szabotáljuk saját haladásunkat. A változás kilátása ijesztő lehet, ezért a védekező mechanizmusunk beindul és elkezdi sorolni számunkra az elfogadhatóan hangzó okokat, amelyek miatt jobb inkább egy helyben maradni.

Néhány belső hang, amire figyelj oda – vagy pont, hogy ne figyelj rá 😉 :

 • Túl drága? Előző pont… mesélj még!
 • Egyedül is megoldom… tényleg? Miért nem tetted eddig?
 • Megkérdezem a haverokat meg a feleségem/férjem…
  Huhh, ingovány… a jóakaróid a kényelmedet akarják. Változtatni kényelmetlen. Még akkor is, ha a végén egy brutál nagy pozitív változás vár rád. Ezt akkor még nem látod.
 • Most nem alkalmas… persze, mikor lesz alkalmas? Holnap? És holnap? Megint holnap???

Minden a kémia

Véleményem szerint ez a legfontosabb. Képesnek kell lenned arra, hogy kapcsolódj a coachodhoz, és bízz meg benne. Arra is nyitottnak kell lenned, hogy kiszolgáltatott legyél, így a lehető legjobban kihasználhasd a coaching támogató erejét. A coachodnak ezért olyannak kell lennie, akivel jól érzed magad, és aki szinte azonnal rezonál rád.

Szerintem pozitív és hasznos, hogy ennyi coach van a világon, mert előbb utóbb biztosan találsz valakit, akit el tudsz magadnak fogadni, és akinek a tudása pontosan az, amire szükséged van a kívánt pozitív változás eléréséhez. Szóval csemegézz bátran, kutakodj, keress, és hallgass a szívedre. Ez egy hosszú távú együttműködés és megeshet, hogy életed legfontosabb döntése előtt állsz! Hajrá!

Ha esetleg engem is kipróbálnál, vedd fel velem a kapcsolatot! Várlak szeretettel egy beszélgetésre.

neked való coach - segítség

Ezt a cikket három további cikk inspirálta:
https://thriveglobal.com/stories/how-to-choose-a-coach/
https://medium.com/thrive-global/13-habits-of-highly-successful-coaches-146eda85a404
https://www.sacap.edu.za/blog/management-leadership/how-to-be-a-good-coach/

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.