Ez az év A 2017-es év is nagyon sok változást hozott az életemben. Egy ideje figyelek a belső hangomra, elkezdtem figyelni és hallgatni a megérzéseimre. Rengeteg időm volt elmélkedni és gondolkodni magamon. Elgondolkodtam pár dolgon.

Például:

  • Hol van a szerepem a világban?
  • Mennyire hasznos a jelenlétem?
  • Mennyire hasznos a munkásságom?
  • Mi az, amit leteszek az asztalra?

Elmélkedéseim során arra jutottam, hogy megnövekedett a szociális érzékenységem, és jobban figyelek másokra, tehát érdemes lenne ezzel az új felismerésemmel valamit kezdenem.

Az idén olyan találkozásaim voltak, akik segítettek haladni az utamon, akik segítségével még jobban megismertem magam, és akik eljuttattak arra a pontra, hogy szeretnék adni is a környezetemnek valamit abból, amit megtanultam, és amit viszek magammal.

Pár hónappal ezelőtt hozott össze a sors Vitéz András Gyulával, aki a VONESZO Alapítvány alapító tagja. Beszélgetéseink során nagyon szimpatikus volt számomra az, amit ők képviselnek, így jelentkeztem hozzájuk, hogy önkéntesként szívesen erősítem segítő csapatukat.

A napokban eljutott hozzám a bemutatkozásuk a működésről, a célokról, a tervekről. Ezzel az összeállított bemutatkozóanyaggal szeretném neked megmutatni az alapítványt és azt, hogy kikkel fogok a közeljövőben együtt dolgozni a segítők segítésén, és hogyan igyekszem hasznossá tenni a szabad erőforrásaim.

Új, tiszta, hasznos

Amikor nekifogtam, kevesen hittek benne, fontos volt számomra az a maroknyi ember. Talán öten, ha voltak. Ma közel tíz kiváló szociális szakember, profi marketing és HR csapat, ötven aktív lelkes laikus, évi több mint húsz programmal segít önkéntesen, hogy a hátrányos helyzetűeket helyzetbe hozzuk. Mi segített? A tiszta cél, töretlen hitünk, a társadalmi igény, és megannyi lelkes önkéntes munka. Ez is és sok más is benne van az alábbi szuperül összeállított anyagban.

Vitéz András Gyula „Bandi” – alapító

Miért hasznos a projekt a társadalom számára?

Programunk középpontjában a hátrányos helyzetűek helyzetbe hozása áll. A segítők segítése a szociális berkekben kulcsfontosságú szereppel bír, hiszen nekik kiemelten szükségük van szakmai és mentális támogatásra ahhoz, hogy maguk is adni tudjanak. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ilyenfajta, segítőket támogató segítségre égető szükség van, hiszen a minőségi és hosszútávon fenntartható szociális rendszernek ez a kulcsa. Úgy látjuk, hogy erre nincs kiforrott rendszer, mi ennek a kialakításán, egy hatékony, valós igényekre válaszoló, valóban működőképes koncepción dolgozunk.

A segítőkért (is) dolgozunk, hogy ők még inkább tudjanak azokért a gyerekekért, akinek nem adatott meg, hogy saját családjukban nőhessenek fel.

Mi az alapítvány küldetése?

Célunk a gyermekotthonok rendszeres, kiszámítható támogatása úgy, hogy a nevelőkkel foglalkozunk. A nevelők személyiségének fejlődése, a gyerekek életében (a gyerekek, a nevelők és az intézmény kapcsolatában) megjelenő problémák hatékony kezelésének elősegítése olyan értékek, melyek nagyban befolyásolják az intézményben élők életét, testi, lelki, szellemi fejlődését.

Míg a támogatók többnyire az ünnepekre és a tárgyakra koncentrálnak, mi az év maradék 360 napjáért dolgozunk azáltal, hogy a szakembereknek nyújtunk szakmai és mentális támogatást, míg ez idő alatt önkénteseink a gyermekek számára biztosítanak korcsoportokra bontva programokat.

Immár ötödik éve mélyül a szakmai és személyes kapcsolatunk az erdélyi Zsobokon található Bethesda Gyermekotthonnal. Az intézményben 60 gyermek él. Arra, hogy egyszerre foglalkozunk a gyerekekkel és az értük felelős szakmai stábbal (utóbbi esetében mentális és szakmai tréningek formájában) ma már nem csupán működő, de mások számára is vonzó modellként is tekinthetünk. Ezt nevezzük magunk közt Zsobok-modellnek.

Hol tart most a projekt?

Hamarosan elérkezünk a 25. Zsobok-hétvégéhez, mely minden VONESZO-közeli embernek megdobogtatja a szívét. Ennyi idő után már látszanak a szakmai eredmények, sok az otthonból kikerült gyermekkel tartjuk is a kapcsolatot, úgy érezzük hatékonyan és a helyi igényeknek megfelelően tudtunk, tudunk jelen lenni a gyermekotthon életében. A személyes, örökké megmaradó közös élmények mellett azonban az új távlatok is arra sarkallnak minket, hogy programunkat új, magasabb szintre emeljük, kiszélesítsük. Célunk minél több gyermekotthon és nevelő bevonása, támogatása a Zsobok-modell segítségével. Nagy örömünkre szolgál, hogy több gyermekotthon fogalmazta már meg, hogy szívesen dolgoznának velünk ebben a formában, erőforrásaink viszont korlátozottak, most jutottunk el odáig, hogy igény volna ránk, de ahhoz, hogy eleget is tudjunk tenni annak, szükségünk volna a segítségre.

25. alkalommal megyünk Zsobokra november 24. és 26. között. Állandó önkénteseink mellett, igyekszünk bevonni olyan fiatalokat is, akik érdeklődőek, de korábban még nem szereztek tapasztalatokat a segítés világában. Célunk, hogy a jövőben is legalább ilyen intenzitással tudjunk dolgozni Zsobokon és több, de legalább egy intézményt is bevonhassunk programunkba.

Munkánkért természetesen nem kérünk pénzt azoktól, akiknek segítünk. Működésünket adományokból végezzük maximálisan átlátható módon, azonban vannak költségek, melyeket mindenképp ki kell gazdálkodnunk.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Nagyon sok gyermekotthon, nevelőszülő igényelné, hogy elvigyük nekik a „Zsobok-modellt”. Mindenképp kiszélesítenénk a programunkat annyi intézménnyel, amennyit az elnyert összeg tükrében biztonságosan, fenntartható módon be tudunk vonni.

Hogyan tudsz nekünk segíteni?

Várunk szeretettel weblapunkon, ahol további információkat találsz rólunk, hogy beleláthass abba, amiket csinálunk: https://www.voneszo.hu/

Tolvaj Sándor

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.