Visszatérő kérdés a megjelenés tervezés során az, hogy az anyagokban szereplő képeket honnan szerezd be.

Legprofibban mutatkozik az, ha saját fotókkal prezentálod vállalkozásaidat, viszont ez nem minden esetben lehetséges. Idő és pénz igényes, ezen felül némileg macerás is egy igazi fotózást leszervezni. Ezt teljesen meg tudom érteni, ezen felül van, hogy olyan képre van szükség és olyan határidővel, amikor nem is tudsz erre energiát felszabadítani. Ilyenkor jön képbe az, hogy akkor szerezni kell valahonnan gyorsan egy képet.

Sajna a legnagyobb tévhit az, hogy ami a Google keresőben megtalálható, az rögtön használható is. Foglalkoznod kell azzal a kérdéssel, hogy azt a képet valaki elkészítette – kreativitását, tudását, látásmódját, eszközeit és idejét tette bele. Tehát nem lenne etikus “csak úgy” felhasználni azt. Ezeket a képeket többnyire szerzői jogvédelem alá is helyezik, ami azt jelenti, hogy az engedély nélküli felhasználását pénzbírsággal meg is büntethetik.

Na de akkor mégis hogyan?

Több forrásból is szert tehetünk használható és minőségi képekre:

1. Google keresés

Az egyik legkézenfekvőbb a Google keresés, viszont ahogy fent említettem, ez nem éppen egyértelmű találatokat eredményez. Van egy rejtett beállítás, amivel elő tudod csalogatni azokat a képeket, amiket felhasználhatsz a honlapodon. Első lépésként a keresésben szűrjünk le a képekre. A képekre való szűrés után látható az “Eszközök” menüpont, ahová kattintva több lehetőség is elénk tárul. Itt a “Felhasználási jogok” gombra kattintva le tudjuk szűrni a céljainknak megfelelően újrafelhasználható képeket.

2. Ingyenes képbankok

Az ingyenes képbankok elérhetőek bárki számára. Itt érdemes odafigyelni arra, hogy amikor letöltesz képet, akkor olvasd el amit a felhasználási jogokról írnak az adott képhez. Legtöbbször egy visszalinket kérnek a kép készítőjéhez. Ezt a linket az oldalon megmutatják Neked, amikor letöltöd a képet, és érdemes beillesztened az adott weboldalba a megjelenés mellett, hogy tudják, honnan származik a kép.

Ilyen ingyenes lelőhelyek például:

 1. Pixabay
 2. Pexels
 3. Unsplash
 4. PicJumbo
 5. Flickr – itt külön le tudsz szűrni felhasználási feltételek szerint, mint a fenti Google keresésnél mutattam.
 6. Stockvault

Ilyen oldalból van jó sok, nekem a fentiek a kedvenceim. Általában webes projektekhez itt meg szoktam találni, amit keresek.

3. Fizetős képügynökségek

Ééééés itt jön a nagyágyú, a fizetős képbankok. Azt szoktam mondani, hogy ezeknél a képbankoknál nem is a képet veszem meg, hanem a saját időmet. Ugyanis a fenti ingyenes kép lelőhelyekhez képest töredék idő alatt találok teljesen szabadon felhasználható és igazán profi képeket. Egy ingyenes regisztrációt követően már keresheted is a képeket. Amikor vásárolni szeretnél, akkor általában előfizetéses rendszerben tudsz – ha sok képet vásárolsz, ezt érdemes választani. Viszont kevesebb, alkalom szerinti képvadászatnál egyenlegfeltöltéssel tudsz magadnak krediteket vásárolni. A kreditvásárlás után annyi képet tölthetsz le, amennyi az egyenlegedbe belefér. Különböző felbontású képek különböző kreditekbe kerülnek, így amíg például egy nyomdai anyaghoz egy nagyobb képet vásárolsz drágábban, így egy kisebb webes megjelenés esetén – pl. banner – elég a kis felbontásút kifizetned.

Íme pár fizetős oldal a teljesség igénye nélkül:

 1. 123RF
 2. Depositphotos
 3. iStock
 4. Shutterstock
 5. Adobe Stock

A kínálat szinte korlátlan. Amikor együtt dolgozunk, mindig átnézzük, hogy a céljaidnak megfelelően tudj dönteni. Így a legbeszédesebb, legprofibb képeket együtt választjuk ki a megjelenésedhez.

Ki vagyok én?

Üdv, a nevem Tolvaj Sándor. A coaching és az önismeret által keresem annak a módját, hogyan élhetjük meg belső erőnket, kreativitásunkat, szabadságunkat. Misszióm, hogy az eddig megszerzett tapasztalataimmal segítek a hozzám hasonló fejlődni vágyóknak.