Tolvaj Sándor

Az önismeret segített abban, hogy megtaláljam belső erőforrásaimat. Ma már azon dolgozom, hogy másoknak is segítsek megtalálni, ezzel lehetővé téve, hogy derűs és hatékony életet éljenek.

Tolvaj Sándor - életmód, motiváció, önismeret, karrier

Az én utam

Egy korábbi iskolatársam, ügyfelem és mára jó barátom, Vitéz András Gyula, aki egy sikeres tréner, szupervizor és nem utolsó sorban egy gyermekeket támogató alapítvány vezetője, a közelmúltban ezekkel a szavakkal ajánlott engem:

Sanyival együtt ültünk a coachok padjában és már ott is látszott, hogy elképesztő erő van a srácban. Pont úgy van jelen egy beszélgetésben, ahogyan arra Nekem és Neked szükségünk van. Engem sok felismerésre vezetett peer-coaching alkalmainkon. Azóta is lavírozunk a baráti-szakmai beszélgetésinken és sokat köszönhetek neki önmagam felismerésében. Ajánlom nagy szeretettel!

Több, mint 12 évvel ezelőtt indultam el az önismereti úton egy zárkózott, túlsúlyos, önbizalomhiányos emberként. Szakmai utamat tekintve grafikai tervezőből lettem webdesigner, majd coach, tanácsadó, mentor.

Hogyan váltam azzá, aki most vagyok? Hogy lett egy designerből támogató szakember?

Amikor úgy éreztem, eljött annak az ideje, hogy átgondoljam, hogyan is szeretném évek múlva látni magam,úgy döntöttem, rálépek az önismeret útjára. Jelentős problémáim voltak munkafronton, és a magánéletemben sem úgy haladtam előre ahogy azt elképzeltem gyerekkoromban. Túlsúllyal küzdöttem, az önbizalmam lenn volt a mélyben, és ebben az amúgy is nehéz időszakban kezdődő pánikrohamaim voltak. Életem egyik legjobb döntése az volt, amikor a lélek útját választottam, és egy mentális segítőhöz fordultam a problémámmal. Egyszer – még utam kezdetén – ő mondta nekem ezt:

Sanyi, neked van egy Ferrarid, amit úgy vezetsz, mintha Trabant lenne!

Ez volt az a pont, amikor eldöntöttem, megtanulok Ferrarit vezetni. Igaz, a Ferrarival jobban kell ügyelni a kanyarokban, de még így is hatalmas élmény, és össze sem hasonlítható a Trabanttal való zötyögéssel. És ez az üzenet hozta meg számomra azt, amikor egy véletlen döntés egy markáns tanulási folyamatává vált az életemnek. Így kerültem a tudatos önismeret gyakorlásának rögös és szárnyakat adó útjára.

Mentoraim által többféle csoportos és egyéni önismereti technikába nyerhettem betekintést. Így találkoztam a családállítás módszerével, a belső gyermekemmel, a pszichodráma eszközeivel, a bodyworkkel, az érintésterápiával, a Gestalttal, az NLP-vel, a relaxációval, a meditációval, KIP-el, EFT-vel, Craniosacralis terápiával és magával a testedzéssel is.

Ezek a módszerek egészítették ki a hosszú és mély egyéni terápiás folyamatomat, és így együtt segítették azt, hogy megtaláljam azt a belső erőforrásomat, amiről annyit beszélek, és aminek segítségével belülről kifelé tudok építkezni mind emberileg, mind szakmailag. Megjártam rettenetes mélységeket és csillogó magasságokat is, mire azzá váltam, aki most vagyok. Rengeteg terhet letettem, és rengeteg új szokást alakítottam ki. A lerakott teher része volt az a 42 kiló súlyfelesleg is, amelyre különösen büszke vagyok.

Ebből az útból kiindulva, és a tőlem tanácsot kérő ismerőseim hatására ráeszméltem, hogy képes vagyok támogatni másokat, tudom segíteni a hozzám fordulók fejlődését és képes vagyok segíteni őket abban, hogy meg tudják változtatni az életüket.

Az utam a mai napig tart, sosem hagyom abba a tanulást, az önfejlesztést, mindig van, kihez forduljak, ha elakadok, mert tapasztalom, hogy az életben bármi nehézség adódik, valakivel együtt megoldani azt sokkal könnyebb, mint egyedül.

Szenvedélyemmé vált, hogy megértsem azt, hogyan élhetjük meg a kreativitásunkat, szabadságunkat – hogyan lehetünk életünk minden területén szabadok, hogyan érezhetjük magunkat a helyünkön a saját világunkban és hogyan lehetünk a saját életünk legjobbjai.

Segítő kezet nyújtani másoknak aktuálisan nehéz helyzetükben – ez az, aki valójában vagyok.

Mit mondanak mások?

Módszerek, amiket előszeretettel használok

Tanulás és tapasztalás. Ebből állunk, ezek vagyunk, mindkettő fontos, mindkettő épít minket, és mindkettőnek jelentősége van abban, hogy vagyunk mi a világban, hogy veszünk részt benne, hogyan alkotunk, munkálkodunk és segítünk. Minden, ami megtörtént velünk – belénk ivódott. Minden szerep, amit eljátszottunk, minden részecskénk, a múltunk minden darabkája mi vagyunk.

Módszereim, amivel téged segítelek tehát nemcsak azok a dolgok, amiket iskolapadokban tanultam – minden részem, tapasztalatom, taktikám, lépésem, megoldási módom, élményem segít velem együtt. Minden, amin átmentem az életemben, sőt, előző életeimben akár, itt van velem – és ezért itt van veled is.

Mióta én is az önismeret útját járom, látom, hogy mennyire fontos a tanulás mellett az, hogy ne csak elméletben tanuljam, hogyan lehetek mások segítségére, hanem saját élményként is megtapasztaljam, milyen az, ha valaki fogja a kezem. Az elmúlt évtizedben számos képzést, kurzust, és tanfolyamot elvégeztem, és tettem ezt mindig úgy, hogy benne voltam magam is. Minden módszerrel saját magam mélyére is megyek, mert azt tapasztalom, hogy segítségként is csak úgy érdemes alkalmazni a tanultakat, ha tapasztalatunk is van abban, hova visz.

Ezen az oldalon összefoglalom neked a legfontosabb tapasztalataimat arról, hogy milyen módszereket alkalmazok segítő tevékenységem során, illetve melyek azok a módszerek, amiket saját haladásom útján legtöbbet adtak és adnak ma is. Ez azonban sosem ennyire vegytiszta, mint ahogy egyenként itt bemutatom őket, hiszen ötvözöm, egybeolvasztom, összekovácsolom minden tudásomat annak érdekében, hogy te minél közelebb kerülhess magadhoz – és céljaidhoz.

Coaching

A coaching egy olyan kreatív segítő és fejlesztő folyamat, amely bizalmon alapszik, strukturált, előre tervezhető, de mégis rugalmas folyamat mentén zajlik. Célja a tartós pozitív változások elősegítése a gondolkodás javítása révén. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Célja a mentálisan egészséges, de nehézségekkel küzdő, vagy önmagukat fejleszteni kívánó emberek támogatása.

A coaching által láthatóvá válik számodra az, hogy hogyan meríthetsz erőt abból, ami eddig visszafogott. A közös munka során nem adok közvetlenül tanácsot. Kérdésekkel, játékos és kreatív technikákkal segítelek hozzá a válaszok megtalálásához. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrálunk.

A coachingról sokat írok a blogomon. Olvass itt tovább. Kezdheted ezzel a cikkel, amiben elmondom, hogyan találhatod meg a számodra megfelelő coachot.

coaching
tranzakcióanalízis

Tranzakció analízis

A Tranzakcióanalízis a pszichológiának egy olyan ága, amely egy úgynevezett énállapot-modellt használ ahhoz, hogy feltérképezze az ember személyiségének kialakulását, felépítését, valamint a viselkedésének zavarait. Fontos eleme még, hogy a tranzakciók alapján elemzi az emberek közötti érintkezést, az érzelem- és információcserét. Modelljei segítségével feltárható élettörténetünk (sorskönyv-elemzés), így megismerhetővé válnak rossz beidegződéseink, szokásaink, hogy azokon változtatni, magunkat újraprogramozni.

Belső gyerek munka 

Amikor belső gyerekünkkel dolgozunk, akkor a testileg és lelkileg egészséges énrészünkkel tudunk kapcsolódni, belső forrásunkkal, tiszta tudatosságunkkal. Ez az a rész bennünk, ami őrzi valódi lényegünket, céljainkat, szándékainkat, de emellett szintén őrzi azokat is a sérüléseinket is, amelyek megakadályoznak minket abban, hogy a lelkünk szándékai szerinti kiteljesedett életet éljük. Ez a módszer, hogy felvesszük a kapcsolatot belső gyerekünkkel, segít abban, hogy felfedezzük és meggyógyítsuk, meghaladjuk, felülmúljuk azokat a szülői és társadalmi befolyásokat, elvárásokat, követelményeket, amelyek jelenlegi szerepeinkben kényszerítenek minket, és felszabadítsuk magunkat a nehezítő, korlátozó, akadályozó minták alól.

Érdekel a belső gyereked? Olvass róla itt és itt.

önismereti coaching - ismerd meg magad
nlp

NLP 

Az NLP (Neuro Lingvisztikai Programozás) segítségével meghatározhatjuk céljainkat, azt, hogy hova akarunk eljutni, egyúttal meghatározhatjuk az odavezető lépéseket is. Sőt, az NLP lehetőséget teremt arra, hogy menet közben a visszajelzésre figyelve módosítsuk ezt az utat, hogy biztosabban és gyorsabban érhessük el céljainkat.

Ha bővebben olvasnál az NLP-ről, itt írok róla.

Integrál és Transzperszonális Pszichológia

Talán érdemes ezt a két kifejezést külön-külön értelmeznünk először. Az integrál szemlélet egybeolvasztja a modern tudományos ismereteket, eredményeket az ősi, spirituális bölcsességekkel. Ez a szintézis lehetővé teszi, hogy az embert is integráltan szemléljük – egészként, és segítőként igénybe vehessünk minden rendelkezésre álló tudást, ismeretet és módszert.

A transzperszonális pszichológia távolabbra tekint a legtöbb pszichológiai irányzatnál és az emberre kozmikus lényként tekint, kiemeli a szokatlan, megmagyarázhatatlan, különös, rendhagyó élményeink fontosságát.

A kettő együtt fejezi ki leginkább azt, ahogy én tekintek az emberre: rád és saját magamra is.

Olyan egészként, ami tartalmaz minden megmagyarázható és megmagyarázhatatlan tapasztalatot is. nem tekintek semmit elhanyagolhatónak, életünk minden történése fontos. Fontos önmagában is, és fontos abból a szempontból is, hogy ezek által a történések által ismerhetjük meg magunkat igazán és ezek vezetnek minket közelebb valódi céljainkhoz is.

Integrál
Mindset elmélet - fejlődő szemléletmód

Mindset

Ezt az elméletet Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem pszichológia professzora alkotta meg 2 évtizednyi kutatómunkájával. Szerinte a legalapvetőbb hiedelmeink ereje akkora, hogy akár tudatosok, akár tudatalattiak, erősen befolyásolják, hogy mit akarunk, és hogy el tudjuk-e azt érni. A gondolkodásmódunk egyszerre hajt, és akadályoz meg bennünket a lehetőségeink kiteljesítésében, a belső monológunk, a szavaink, az, ahogy a dolgokat megfogalmazzuk, hatással van a fejlődésünkre, a mindennapi működésünkre.

Az önmagadról alkotott véleményed életed minden területét masszívan meghatározhatja. Ha azt hiszed, hogy a tulajdonságaid megváltoztathatatlanok – ez a rögzült szemlélet -, akkor újra és újra be akarod majd magadnak és másoknak bizonyítani, hogy igazad van, ahelyett, hogy tanulnál a hibáidból. Itt írok erről bővebben.

Erőszakmentes kommunikáció

Együttműködő kommunikációnak is nevezik, lényege, hogy egyrészt nagyobb együttérzéssel fejezzük ki magunkat mások felé, illetve, hogy ebben a kifejeződésben mi önmagunk is igazán benne legyünk.

Rakjuk bele tehát magunkat őszintén a szavainkba, mindezt úgy, hogy közben a másik felé is empátiával fordulunk. Így világosan, kevesebb félreértéssel és megbántással tudjuk kimondani mindazt, ami bennünk van.

Marshall Rosenberg munkásságát ha tehetném, kötelező receptként írnám fel mindenkinek, mert az EMK-val a legtöbb konfliktushelyzetek békés párbeszéddé alakítható és teljesebbé tudjuk tenni az életet magunk és mások számára.

Asszertív kommunikáció

Ezek tehát a legfontosabbak módszerek, amiket munkám során alkalmazok. De ezek mellett számtalan ember, író és tanító van hatással a munkámra ugyanúgy, mint az életemre és a lényemre.

Ebben a cikkben összefoglaltam a legfontosabb könyveket, amiknek elolvasását szívből ajánlom.

Ha ide kattintasz, még további cikkeket is olvashatsz arról, hogy milyen önismereti módszereket tartok fontosnak, és miért.

Mit gondolsz az olvasottak alapján? Nézzünk egy időpontot?

Töltsd ki az űrlapot, és máris landol a levelezőfiókodban!